Reprise Trainee Blog 2: Trainee in een pandemie

“Weet je al wat je wil gaan doen na je studie?” is een veelgestelde vraag van ouders, tantes, vrienden en zo’n beetje iedereen. Als je geluk hebt, heb je hier een mooi antwoord op. Helaas heeft niet iedereen zoveel geluk en weet menig student nog niet wat ze na hun gouden studiejaren willen doen. Misschien kan ik daarbij helpen. Mijn naam is Ellen Louters en ik ben sinds november 2020 werkzaam als trainee bij Reprise, het mooiste online marketingbureau in Groningen en Amsterdam.

Starten met werken tijdens een pandemie

Op het moment van schrijven zit ik in mijn studentenkamer in Groningen. De eettafel in de woonkamer is omgedoopt tot mijn werkplek en ook mijn huisgenoot heeft een eigen werkplek ingericht op haar slaapkamer. Af en toe zien we elkaar bij het koffiezetapparaat in de keuken en bespreken we kort hoe onze dag gaat. Een luxe waar ik erg blij mee ben, zowel het koffiezetapparaat (Dolce Gusto) als het gezelschap. Dat is de setting waarin tot nu toe mijn traineeship heeft plaatsgevonden. Ondanks dat ik mijn muren inmiddels erg goed ken, net zoals de verbouwing van mijn onderbuurman, kruip ik nog altijd met plezier ‘s ochtends in mijn joggingsbroek (laten we eerlijk blijven) achter mijn laptop. Want wat heb ik toffe dingen mogen doen afgelopen halfjaar. Laten we de diepte in gaan!

Heb je geen idee waar ik het over heb? Lees dan mijn eerste blog over het traineeship bij Reprise voor de context.

Start van traineeship in coronatijd

Toen ik te horen kreeg dat ik was aangenomen bij Reprise als SEA trainee was ik zo blij als een ei. Al snel begon ik beetje na te denken hoe mijn komende maanden eruit gingen zien. Corona was toen net een halfjaar oud. Ik zou starten met een nieuwe baan tijdens een pandemie. Hoe werkt zoiets? Op mijn eerste werkdag mocht ik naar kantoor en kreeg daar een laptop toegewezen. Mijn teammanager hielp mij op weg en ik kreeg het starterspakket mee naar huis: diverse papieren die ik nog moest ondertekenen, een ‘cheat code’ voor het systeem, nog een gids en een hartstikke mooie bos bloemen. Dat was nog eens fijn binnenkomen!

Je eigen personal coach

Eenmaal thuis opende ik weer mijn laptop en belde met mijn begeleidster. Ik kende haar al van mijn stageperiode, dus het was gelijk gezellig. We konden nu echt van start gaan. Als trainee krijg je iemand toegewezen waar je aan het begin het meest te maken mee hebt. In principe is het een personal coach die er voor jouw persoonlijke ontwikkeling is. En ook nog eens gratis. Sterker nog, je krijgt ervoor betaald. Natuurlijk ben je niet alleen bezig met je eigen ontwikkeling en werk je ook echt voor klanten, maar ook daar leer je weer van. Met je begeleider aan je zijde ga je de eerste maanden van start en krijg je hulp waar nodig tot je volledig zelfstandig kunt werken als professional.

De eerste maand

Mijn eerste maand bij Reprise stond in teken van collega’s leren kennen, basisexamen bij Google halen en de maand afsluiten met mijn eerste presentatie over een campagnestructuur voor een klant. Hierbij bereid je een fictieve case voor en ga je deze aan twee collega’s presenteren die tegenover je zitten als de klant. Het moment dat je de presentatie ingaat ben je niet meer ‘Ellen de trainee’ en ‘collega’s met veel meer kennis’, maar ben jij de consultant en zijn zij de klant die benieuwd is naar je verhaal.

Werken op toffe klanten

Naast de online Google examens die ik de eerste maanden heb gedaan, kon ik vanaf het begin op klanten werken en kreeg ik mijn eigen verantwoordelijkheden daarin. Aan het begin was dit een zoekwoordrapport wat ik wekelijks mocht doen en dit breidde zich steeds verder uit. Zo onderhoud ik op dit moment het onderdeel bid management van verschillende klanten, maak ik diverse analyses en rapportages voor klanten en heb ik rechtstreeks contact met de klant. Bij de ene klant sluit ik aan in de wekelijkse meeting en bij de andere klant verloopt het contact vanuit mij via de mail. Dat verschilt per klant.

Cultuur van elkaar helpen

Het mooie aan Reprise is dat niet alleen je eigen begeleider je voorziet van feedback op de opdrachten die je stuurt. Andere collega’s dragen hier ook aan bij en staan open om je te helpen. Het gros van de collega’s is gestart als trainee en weet precies wat jij doormaakt. Daarom is iedereen ook erg bereid om je te helpen. Een meeting inschieten om duidelijkheid te krijgen over een onderwerp? Geen enkel probleem. Wil jij je presentatie eens oefenen die je over een week hebt? Ze moedigen het juist aan!

80% joggingsbroek, 20% normale kleding

Op dit moment gebeurt de communicatie vaak digitaal vanuit je eigen huis via Microsoft Teams. Gemiddeld mag ik één dag in de week op kantoor werken. Op deze dag probeer ik zo weinig mogelijk digitale meetings te hebben zodat ik optimaal van de werkplek gebruik kan maken. Straks wanneer we weer vaker naar kantoor mogen, zullen de leuke achtergrondmogelijkheden in Teams weer plaatsmaken voor het echte kantoor en voor je het weet staan wij weer om half vijf met een biertje in ons hand op de vrijmibo.

In augustus 2021 start er weer een traineeklas binnen Reprise, zowel in Amsterdam als in Groningen, in deze klas verwelkomen wij onze honderdste (!) trainee! Heb je interesse, neem dan vooral contact met ons op!

Ellen Louters is SEA Consultant Trainee en schrijft een blog voor MARUG


Onze laatste inzichten