Reprise Trainee Blog 1: Kennismaken

“Weet je al wat je wil gaan doen na je studie?” is een veelgestelde vraag van ouders, tantes, vrienden en zo’n beetje iedereen. Als je geluk hebt, heb je hier een mooi antwoord op. Helaas heeft niet iedereen zoveel geluk en weet menig student nog niet wat ze na hun gouden studiejaren willen doen. Misschien kan ik daarbij helpen. Mijn naam is Ellen Louters en ik ben sinds november 2020 werkzaam als trainee bij Reprise, het mooiste online marketingbureau in Groningen.

Wat kan je verwachten?

Een traineeship is een hele mooie manier om na je studie het werkveld te betreden en kennis te maken met een bepaalde branche. In mijn blogreeks wil ik graag uitleggen wat een traineeship precies inhoudt en hoe ik de beslissing heb genomen om te starten met één en hoe dat gaat in tijden van corona.

Context

Mijn glorieuze jaren in Groningen begonnen in 2016. Ik begon aan de bachelor Communicatie- en informatiewetenschappen. Daarna heb ik de master Communicatiekunde gevolgd waarin ik de nadruk legde op organisationele communicatie en marketing. Direct na mijn studie ging ik fulltime aan de slag bij mijn destijds bijbaan. Het was een kleine onderneming waarbij ik ging over de content op de website en een leidinggevende functie had. Ik heb daar in totaal bijna 4 jaar gewerkt, waarvan het laatste halfjaar dus fulltime. In dat halfjaar had ik het idee dat ik stilstond met mijn eigen ontwikkeling. Ik leerde weinig nieuwe dingen meer en deed gewoon mijn werk. Dat wilde ik niet meer.

Waarom koos ik voor een traineeship?

Ik was toe aan iets nieuws en vooral nieuwe skills leren. Vanuit mijn stageperiode bij Reprise wist ik hoe een traineeship bij dat bedrijf eruitzag en met welke leuke collega’s ik ging werken. Hier had ik dan ook voor gekozen omdat je tijdens het traineeship zoveel leert en jezelf ontwikkelt op gebied van online marketing, maar ook als een consultant. Als ik mijn kennis en kunde nu vergelijk met de start van mijn traineeship, dan zie ik al een positieve ontwikkeling. En we zijn pas halverwege!

Hartstikke leuk, maar wat is nou een traineeship?

In een traineeship word je intern opgeleid en staat de combinatie van werken en leren centraal. In een jaar leer je alle aspecten die nodig zijn om specialist te worden in een vakgebied. Zo word ik opgeleid tot een Junior online marketeer op gebied van SEA (Search Engine Advertising). Ik leer bijvoorbeeld de inhoudelijke aspecten van een SEA online marketeer: het opzetten van campagnes, monitoren en analyseren van ontwikkelingen en trends, consultancy en presenteren. Het belangrijkste wat je leert is een bepaalde mindset. Je leert hoe bepaalde knoppen werken, maar op lange termijn is het de mindset die belangrijker is. Waarom doe je bijvoorbeeld wat je doet? Hoe komt het dat trend X juist nu zichtbaar is? Hoe kunnen we proces Y optimaliseren? Enerzijds leer je dus een set aan skills en anderzijds leer je breder te kijken dan puur de uitvoerende taken.

Het mooie aan een traineeship is dat het jaar in teken staat van ontwikkeling en leren. Ik zie het altijd als een derde studie, maar dan in de praktijk waarbij ik ook voor echte klanten werk. Hoe een traineeship er inhoudelijk uit ziet, wil ik graag in de volgende blog behandelen.

Ellen Louters is SEA Consultant Trainee en schrijft een blog voor MARUG 

 


Onze laatste inzichten